Deficit sezonskih radnika: Hrvatska, Crna Gora, Nemačka – plate do 2500e

Deficit sezonskih radnika: Hrvatska, Crna Gora, Nemačka – plate do 2500e

Turistička sezona, a sve više sezonskih radnika iz Srbije odlazi u Hrvatsku i Crnu Goru, gde mesečno mogu zaraditi od 300 do 2.500 evra. Poljoprivredni sezonci su takođe traženi u Nemačkoj i Portugaliji.

Nacionalna služba za zapošljavanje beleži ove trendove i posreduje u legalnom zapošljavanju srpskih radnika u inostranstvu. Srpski radnici najčešće biraju region, posebno za poslove u turizmu i ugostiteljstvu u Hrvatskoj i Crnoj Gori, gde su ponuđene plate od 300 do 600 evra, uz obezbeđen smeštaj i ishranu. Najplaćeniji su kuvari, sa platama od 600 do 2.500 evra.

I pored zakonskih ograničenja u Crnoj Gori, ponuda za sezonske poslove ostaje stabilna, uz jednostavno dobijanje radnih dozvola. Očekuje se dolazak oko 40.000 sezonaca iz Srbije, BiH i Makedonije u Crnu Goru, gde su najtraženiji radnici u turizmu i ugostiteljstvu.

Nemačka posao u Mercedesu 15e po satu – pomoćna pozicija više radnika

Radnici su najviše traženi za pozicije kuvara, pomoćnih radnika u kuhinji, konobara, šankera, sobarica i recepcionera, sa mesečnim zaradama koje variraju od 300 do 2.500 evra, uz obezbeđen smeštaj i hranu. Najvažniji saveti za siguran posao u inostranstvu uključuju proveru agencija za zapošljavanje, komunikaciju direktno sa poslodavcima, zahtev za ugovorom o radu, i kontaktiranje ambasada i nevladinih organizacija za pomoć u slučaju eksploatacije. Nemačka je zainteresovana za srpske poljoprivredne sezonce, ali uslovi za ovakav radni angažman još nisu u potpunosti ostvareni preko NSZ-a. Iskustva srpskih radnika u Slovačkoj upozoravaju na oprez pri prihvatanju sezonskih poslova u inostranstvu.

Izvor: kurir. rs / vesti

Ako tražite posao u inostranstvu, pridružite se grupi!

Foto: pixabay.com

Sajt PrekoGrane.net ugošćuje oglase sa drugih sajtova koji se bave objavom oglasa za posao. Na sajtu PrekoGrane.net se nalaze samo djelovi sadržaja oglasa i link koji upućuje ka originalnom oglasu objavljenom na nekom od sajtova - izvora. PrekoGrane.net nije poslodavac, agencija, niti posrednik u pronalaženju posla. PrekoGrane.net se odriče bilo kakve odgovornosti za tačnost iznesenih podataka u djelovima oglasa koje prenosi. Uredništvo sajta PrekoGrane.net nije autor oglasa te ne snosi bilo kakvu odgovornost za eventualno nastale posljedice iz domene zakonske, materijalne, financijske i druge prirode. Objavljene fotografije ne oslikavaju pravo stanje stvari! Korišćenjem sajta PrekoGrane.net se slažete sa gore navedenim činjenicama.