NEMAČKA POVEĆAVA MINIMALAC OD JANUARA 2024 – Koliko ispada satnica?

Ovaj oglas je istekao! Vratite se na početnu stranicu!

NEMAČKA POVEĆAVA MINIMALAC OD JANUARA 2024 – Koliko ispada satnica?

Nemačka komisija odgovorna za utvrđivanje minimalne plate u zemlji usvojila je predlog da se minimalna plata poveća na 12,41 evra po satu od januara 2024. godine, a Savezna vlada planira dalje povećanje na 12,82 evra do 2025. godine.

Odluka o povećanju minimalne plate dolazi nakon što je stopa minimalne zarade već više puta povećana od kada je uvedena 2015. godine po početnoj stopi od 8,50 evra po satu. Od 1. oktobra 2022. godine, minimalna plata iznosi 12 evra po satu. Prema novom planu, očekuje se da će se u januaru 2024. povećati na 12,41 evra, a početkom 2025. na 12,82 evra.

Ova odluka predstavlja prvi put da nije postignut konsenzus oko povećanja minimalne plate, s obzirom na to da su pozicije poslodavaca i zaposlenih bile veoma udaljene. Predsednica komisije, Kristijan Šenefeld, donela je odluku u korist poslodavaca, budući da obe strane nisu mogle postići zajednički sporazum. Uvođenjem minimalne zarade 2015. godine, Nemačka je želela sprečiti nepravedne naknade i nepoštenu konkurenciju.

Nemacka posao – Na 3 meseca / na 6 meseci – moze bez radnog iskustva

Od januara 2018. godine, minimalna zarada se primenjuje u svim sektorima privrede bez izuzetka, a od januara 2020. godine obavezna je i minimalna naknada za obuku. Ova naknada trenutno iznosi 620 evra mesečno za pripravnike u prvoj godini obuke, a u 2024. godini će se povećati na najmanje 649 evra.

Izvor: Telegraf / biznis

Ako tražite posao u inostranstvu, pridružite se grupi!

Foto: pixabay.com

Sajt PrekoGrane.net ugošćuje oglase sa drugih sajtova koji se bave objavom oglasa za posao. Na sajtu PrekoGrane.net se nalaze samo djelovi sadržaja oglasa i link koji upućuje ka originalnom oglasu objavljenom na nekom od sajtova - izvora. PrekoGrane.net nije poslodavac, agencija, niti posrednik u pronalaženju posla. PrekoGrane.net se odriče bilo kakve odgovornosti za tačnost iznesenih podataka u djelovima oglasa koje prenosi. Uredništvo sajta PrekoGrane.net nije autor oglasa te ne snosi bilo kakvu odgovornost za eventualno nastale posljedice iz domene zakonske, materijalne, financijske i druge prirode. Objavljene fotografije ne oslikavaju pravo stanje stvari! Korišćenjem sajta PrekoGrane.net se slažete sa gore navedenim činjenicama.