Zarada iznad proseka – U ovom sektoru u Nemačkoj posao se lako nalazi

Ovaj oglas je istekao! Vratite se na početnu stranicu!

Zarada iznad proseka – U ovom sektoru u Nemačkoj posao se lako nalazi. Plate veće od 5000 evra.

Prošle godine, nemački sektor informacionih tehnologija suočio se s najvećim nedostatkom radne snage do sada, s deficitom od čak 69.924 stručnjaka, kako je saopštio Institut za ekonomska istraživanja (IW) u Kelnu u četvrtak.

Istovremeno, zabrinjavajući podaci pokazuju da 27.136 IT stručnjaka nije uspelo da pronađe zaposlenje. Institut za ekonomska istraživanja ukazuje na dugotrajnu potrebu za stručnjacima sa odgovarajućim obrazovanjem u izgradnji digitalne infrastrukture u različitim sektorima privrede.

Ova situacija nije nova – još od 2015. godine nemačka privreda se suočava sa problemom popunjavanja svih otvorenih radnih mesta u sektoru informacionih tehnologija. Iako je broj nepopunjenih radnih mesta privremeno opao tokom prve godine pandemije, već 2021. godine je ponovo počeo da raste. Autori studije ističu da posebno nedostaje stručnjaka sa diplomama visokih škola – samo prošle godine nedostajalo ih je gotovo 34.000, a osam od deset radnih oglasa zahteva stručnjake određene ekspertize.

Nedostatak ne mogu da nadoknade nedavno diplomirani studenti, jer se smanjio broj upisanih studenata u oblastima kao što su matematika, informatika, prirodne nauke i tehnika, što znači da će i broj diplomaca biti manji. Jedno rešenje je uvoz IT stručnjaka, kako navodi IW. Takođe, istraživanje podržava strategiju prekvalifikacije i dodatnog usavršavanja. Prosečna bruto plata IT stručnjaka u Nemačkoj iznosi 64.279 evra godišnje, odnosno 5.184 evra mesečno..

Izvor: b92. net

Ako tražite posao u inostranstvu, pridružite se grupi!

Foto: pixabay.com

Sajt PrekoGrane.net ugošćuje oglase sa drugih sajtova koji se bave objavom oglasa za posao. Na sajtu PrekoGrane.net se nalaze samo djelovi sadržaja oglasa i link koji upućuje ka originalnom oglasu objavljenom na nekom od sajtova - izvora. PrekoGrane.net nije poslodavac, agencija, niti posrednik u pronalaženju posla. PrekoGrane.net se odriče bilo kakve odgovornosti za tačnost iznesenih podataka u djelovima oglasa koje prenosi. Uredništvo sajta PrekoGrane.net nije autor oglasa te ne snosi bilo kakvu odgovornost za eventualno nastale posljedice iz domene zakonske, materijalne, financijske i druge prirode. Objavljene fotografije ne oslikavaju pravo stanje stvari! Korišćenjem sajta PrekoGrane.net se slažete sa gore navedenim činjenicama.